Info om grävlingen

Det har visat sig att vi har fått åtminstone en grävling som håller till på koloniområdet. Det kan bli ett problem. Så det är bra att försöka övertala grävlingen att flytta. Ställ ut hinder där ni tror att den har sitt stråk, tex en skottkärra, större hinkar etc. Detta gör den irriterad och gör att den vill välja en annan väg.Titta noga runt hus och altaner. Om det visar sig att grävlingen börjar gräva sig in så ska man försöka få den att flytta. Sätt en pinne vid utgången så man ser när grävlingen lämnat boet. Den är nattaktiv och ligger ofta i dvala långa tider under vintern. Bygg för ingången till boet när grävlingen är ute. Starka dofter av parfym eller människourin är också saker som får den att välja att flytta.

Andra saker som gör att grävlingen inte trivs är att se till att det inte finns något att äta. Plocka upp fallfrukt och se till att det inte finns fågelmat på marken – klipp ner solrosor så inte fröna hamnar på marken .

I tätbebyggt område måste man ha tillstånd för att skjuta grävling. Jaktperioden är augusti till februari. Honan får ungar i januari – februari. Så det är viktigt att se efter att det inte finns ungar i boet om man ska mura igen ingången.

Ska grävlingen fångas ska man ha godkänd fälla och grävlingen ska avlivas direkt på plats.

// Styrelsen